Stäng
blog-header
februari 25, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ett stort ”FUCK YOU” till vithetsnormen

Förra veckan skrev jag om Seinabo Seys kritik mot svenska mode- och mediebranschen för bristen på mångfald.

Seinabo Sey, som är en av Sveriges största artister just nu, fick igång diskussionen om mångfald och representation och det tog inte lång tid innan modetidningar som Veckorevyn svarade med att de ska tänka på mångfald och att kritiken är berättigad.

Det är oftast såna svar man får när man kritiserar en viss bransch eller myndighet för deras vithetsnorm, ofta tror dem att det räcker att de går på någon mångfaldsföreläsning eller workshop eller kanske lägger upp en ”färgad” person på omslaget.

Men långsiktig förändring görs nästan aldrig.

Mångfald och representation diskuteras även i USA i samband med bojkotten av Oscarsgalan, och vid amerikanska Grammy Awards försökte de kompromissa genom att ge Kendrick Lamar så många nomineringar som möjligt. Där har Kendricks eget starka uppträdande och Beyoncés ”Formation” sett till att diskussionen fortsätter.

Men inte bara där. Även i England har man börjat kritisera Brit Awards för bristen på mångfald kring deras nomineringar. Kampanjen #britsowhite har börjat få momentum.

I sju av elva kategorier på Brit Awards var samtliga nominerade vita, helt i strid med hur de mest framgångsrika brittiska artisterna sett ut under det senaste året. Att artister som JME, Skepta, Stormzy och Krept & Konan utelämnats helt har förvånat många, rapporterar New Statesman.

Så, i går, på Grammisgalan, var det därför riktigt soft att se RMH vinna stort. Men det allra mäktigaste var Seinabo Seys uppträdande. Hon svarade med ett stort ”FUCK YOU” till alla som håller vithetsnormen kär.

Förhoppningsvis sätter det här agendan och för diskussioner om mångfald och representation vidare i år. Det är inte nu det ska ta slut. Det är nu det ska ta fart.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se