Stäng
blog-header
februari 10, 2017
Mohammed Ryback, bloggare

Ensamkommandes självmord är ingen överraskning

Det har rapporteras om ensamkommande pojkar som begår självmord. Fyra dödsfall har uppmärksammats, samtliga är pojkar som kommer från Afghanistan.

Rädda barnen har gått ut och larmat om att deras stödlinje är hårt belastad med många barn och ungdomar som ringer och berättar hur psykiskt dåligt de mår på grund av rädslan att få avslag på sin asylansökan.

De uppmanar alla som har kontakt med ensamkommande asylsökande barn att vara uppmärksamma och se vilket stöd de behöver. Den senaste veckan har samtalen eskalerat med drygt 40 samtal om dagen. Barn och unga som berättar om vänner som vill ta sina liv, om vänner som har tagit sina liv eller från unga som själva funderar på att ta sitt liv.

Barn och ungdomar som flytt till Sverige för ett bättre liv.

Det här borde inte komma som någon chock då vi tidigare har varnats för de konsekvenser som de hårda asyllagarna kan få. Många har påtalat de psykiska påfrestningar hela situationen innebär. Långa handläggningstider och tillfälliga uppehållstillstånd som skulle påverka vilken person som helst negativt.

Här ser vi klart och tydligt konsekvenserna av vad den utdragna psykiska påfrestningen kan leda till. Det här är människor som har hela sitt liv framför sig, men som hellre begår självmord på grund av de lagar vi har stiftat. Lagar vi kan ta bort om vi vill.

Vi kan inte säga att vi inte såg det komma.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se