Stäng
blog-header
juni 4, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
"Det var en helt oskyldig bild men i kommentarerna uttrycktes alltifrån sexuella anspelningar till hets mot folkgrupp", säger Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland, till SVT Foto: PRIVAT

Engagerade ungas utseende, hudfärg och bakgrund väckte rasismen och hatet

För några dagar sedan publicerade SSU Hylte i Halland en bild på nya klubbstyrelsen på Facebook. Efter en dag kände sig SSU att det var bäst att ta bort inlägget på grund av rasistiska och hotfulla kommentarer. Ungdomsförbundet var inte beredda på att inlägget skulle spridas till olika rasistsajter.

De rasistiska och hotfulla kommentarerna handlade inte om sossarnas politik – utan om att SSU har ungdomar med invandrarbakgrund som vill engagera sig politiskt och ta del av det offentliga rummet.

Deras utseende, hudfärg och bakgrund var det som provocerade.

Det är en väldigt farlig utveckling vi ser när hur ungdomar från segregerade områden eller med utländsk bakgrund vill engagera sig politiskt, och göra något för sitt område, blir bemötta med dödshot och rasistiska kommentarer.

Det här har lett till att de här ungdomarna som engagerat sig nu är osäkra på om de vill fortsätta. Det är inte så konstigt, för vem vill egentligen bemöta sånt hat och vara ständigt utsatt för hot?

Jag känner bara frustration och ilska över det här. Man vill så gärna klaga på och kritisera svenskar med utländsk bakgrund. Säga att vi inte tillför något till samhället, att vi är som blodsugare som livnär oss på den svenska välfärden. Och att det inte alls handlar om rasism utan om att man vill ha ”invandrare” som gör ”rätt för sig” och är ”engagerade”. Men inte ens det räcker. Tvärtom blir de alltså hotade och uthängda.

Jag vet dessutom många i den offentliga debatten som skulle reagera starkare om det var Sverigedemokraternas ungdomsförbund som bombades med hotfulla kommentarer om deras engagemang. Då hade vi haft ännu fler debattartiklar om att stå upp för rätten att uttrycka sig fritt, engagera sig och att inte låta hoten tysta ner någon.

Men när det kommer till att värna ungdomar med utländsk bakgrund kommer jag att komma ihåg vilka som just nu håller sig jävligt tysta.

Sök på Politism.se