Stäng
blog-header
januari 18, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Från filmen "Straight Outta Compton." Foto: Jaimie Trueblood/AP/TT

En helvit Oscarsgala är inte relevant

Det börjar bli snack inför Oscarsgalan och det är återigen diskussion om hur vit galan är.

New York Times uppmärksammar att Oscarsjuryn ger ett erkännande till filmer där svarta dominerar, som ”Straight Outta Compton” och ”Creed”, men att nomineringarna till dessa filmer ändå belönar vita manusförfattare (”Straight Outta Compton”) och en vit skådespelare (Sylvester Stallone i ”Creed”).

De svarta regissörerna för båda filmerna och de icke-vita skådespelarna blir utan erkännande från Oscarsjuryn. Faktum är att inte en enda svart person nominerats för sina skådespelarinsatser.

Det är synd med tanke på att 2015 var ett år med många diskussioner om mångfald, representation och vilka historier som berättas i filmer. Diskussioner om att normalisera icke-vita skådespelare i vita Hollywood har förts men Oscarsgalan har inte lärt sig av tidigare misstag. Förra årets upplaga var den vitaste Oscarsgalan på närmare 20 år.

Är det en överraskning för någon när alla nomineringar går till vita personer? Nej, inte om man läser vilka svarta och icke-vita personer som vunnit statyetter genom åren. Det är inte många svarta på den listan.

Halle Berry är fortfarande den enda svarta kvinna som vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Det var för filmen ”Monsters Ball”, och det var för 14 år sen.

Oscarsgalan är en gala för den gamla världen som håller sig fast vid konservativa traditioner och som inte släpper in vem som helst till sin fina klubb. Men de verkar i ett Hollywood som faktiskt allt mer ser värdet av mångfald filmerna. Det gör Oscarsgalan allt mindre relevant i dagens film-USA.

Sök på Politism.se