Stäng
blog-header
december 3, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Om flyktingarna redan kommer i båt till Skillinge finns snart risken att vi möter döda barn i hamnen. Foto: Christer

En Alan Kurdi i Skillinge Hamn

Sveriges beslut att införa gränskontroller innebär att flyktingarna hittar nya vägar till Sverige, inte att de slutar fly.

Det här kommer inte precis som en överraskning om man har följt nyheterna kring flyktingvågen. Migrationsexperter har varnat för att – även om färre flyktingar kanske kommer så kommer vägar in till Europa och Sverige att skapas.

Dessa nya vägar kan vara farligare, men den risken är man beredd att ta.

Polisen i Skåne har redan träffat på vad som misstänks vara den här flyktingkrisens första båtflyktingar i Sverige. I en gummibåt hade fem flyktingar tagit sig till Skillinge hamn i Östra Skåne.

Man har även påträffat flyktingar som har gömt sig ombord på olika transportmedel. Från Tyskland väljer flyktingar nya vägar till Sverige och allt färre väljer färjor då de nu kräver giltiga pass och identitetshandlingar

En väg är via Flensburg, som gränsar till Danmark. Därifrån kan man ta bussar till Danmark eller Malmö, tills de börjar kolla identitet också på bussen, då förnyar man sig igen.

Det har rapporterats i medier att kommunerna i Norrbotten ser en ny flyktingväg från Finland. Man tror det är en konsekvens av att gränskontrollerna i södra och västra Sverige har skärpts:
– Sedan någon vecka tillbaka kommer regelbundet flyktingar till fots över broarna över Torne älv, enligt kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) i Pajala, enligt Aftonbladet.

Och även om regeringens nya åtstramningar skulle leda till ”önskad effekt”, att vi ger skydd åt färre flyktingar, så kommer det fortfarande finnas många riskerar allt – även sitt liv – för att ta sig till Sverige.

Människans vilja är starkare än vad någon gränskontroll någonsin kommer vara. Nya olagliga vägar in till Sverige kommer innebära nya faror för flyktingars liv.

Den hårda politiken får alltid konsekvenser, men kanske vaknar vi inte upp och inser att vi måste hitta mer humana lösningar förrän det ligger döda flyktingbarn uppspolade också vid Skillinge hamn.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se