Stäng
blog-header
november 2, 2013
Mohammed Ryback, bloggare
Demonstrationer mot marknadshyror i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Emma Dominguez skriver om Botkyrkabyggen

I det här inlägget gästskriver Emma Dominguez från Alby är inte till salu:

Nu är det nästan ett år sedan började vi samla namnunderskrifter för en folkomröstning.

Botkyrka kommun och det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen ville sälja ut 1 300 lägenheter i Alby. Men trots namninsamling, demonstrationer och medieuppmärksamhet röstade kommunen för utförsäljningen och mot oss folket. Lägenheterna hamnade i händerna på en riskkapitalist. En RISKKAPITALIST? Har vi inte lärt oss vad som händer när bolagen vill göra business av oss människor? Av vård, skola och våra hem? #Viärintetillsalu

Våra politiker, speciellt Socialdemokraterna, spydde ur sig tusen argument till varför de var tvungna att riskera bort 1 300 lägenheter. Ett av dem var att de inte hade råd för kommande renoveringar. Vi visste bättre än att tro på deras lögner och vägrade vara tysta.

I tisdags skrev tidningen Hem & Hyra ett reportage om hur mycket de allmännyttiga bolagen tjänar på oss hyresgäster. Tydligen handlar det om miljarder och tydligen hade Botkyrkabyggen tjänat tre gånger med än vad de gjort sedan 2010. En vinst på 5 800 kronor per typlägenhet och år. Det betyder att deras tyngsta argument, att de inte hade råd att renovera, inte håller.

Dessutom vägrar Botkyrkabyggens VD uppge hur mycket han själv tjänar, vilket kommer att tas upp i domstol. Vi har även själva försökt laglighetspröva kommunens beslut om att sälja lägenheterna men lagen verkar vara stiftad på ett sånt sätt att det varit nästan omöjligt för oss att få fram information i tid.

Hur kan vår kommun ha blundat för att bolagets argument om inkomster inte stämmer? Antingen har våra politiker vetat om detta och spelat med eller så har de inte haft koll. Hur förväntar de sig då ha insyn över vad Mr Riskkapitalist ska göra med de 1 300 lägenheter om de inte ens har koll på det egna allmännyttiga bostadsbolaget?

Och var är riskkapitalpolitikernas, ursäkta, jag menar riksdagspolitikernas, kommentarer och åtgärder?

Detta är inte bara en kommunal fråga utan en nationell sådan. Det är skrämmande att se att vi faktiskt inte har någon bostadspolitik i Sverige. Bostadsminister Stefan Attefall vill bara att marknaden ska sköta allt och oppositionen, representerad av Veronica Palm, säger ingeting.

Våra ungdomar, mammor och gamla, ja hela Alby, och alla andra gräsrotsrörelser – som Pennygångens framtid, Linje 19 och Risingeplans framtid – har gjort mer bostadspolitik än våra så kallade politiker gjort på flera år.

Skärp er.

Emma Dominguez, Alby är inte till salu

Sök på Politism.se