Stäng
blog-header
december 7, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Elever över hela landet skolstrejkar mot utvisningar

Den 12 december klockan 12:00 kommer gymnasieelever över hela Sverige att lämna sina klassrum i en skolstrejk mot utvisningarna av ensamkommande.

Själva idén till skolstrejken började i gymnasieskolor i Stockholm men nu har initiativet spridit sig till skolor över hela landet.

Gruppen ”Elever mot utvisningar”, som är initiativtagarna, vill med kampanjen #skolstrejk121212 påverka regeringen och andra politiker att stoppa utvisningar till krig och förtryck. De vill visa att eleverna står bakom de ensamkommandes kamp.

Något som glömts bort i debatten om ensamkommande är ungdomsperspektivet. Det borde uppmärksammas mer i debatten – för det är elever runt om i Sverige som går i skolan med många av de ensamkommande. Det är eleverna som ser hur deras klasskamrater får leva med ovisshet kring sin framtid.

Expressen intervjuar eleven Ylva Keisu som är en av personerna bakom gruppen ”Elever mot utvisningar” och man märker att hon i första hand har sett hur osäkerheten kring om man får stanna eller inte i Sverige har påverkat ensamkommande, hennes klasskamrater.

Då är det inte så konstigt att elever runt om i Sverige har börjat engagera sig i frågan om de ensamkommande, det känns mer som en självklarhet. För som Ylva Keisu säger till Expressen:
– Vi är kompisar. Vi vill se till att det blir en förändring.

Sök på Politism.se