Stäng
blog-header
februari 16, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Björn Lindgren/TT

Eldsjälarna i utsatta områden förtjänar Ygemans erkännande

Inrikesminister Anders Ygemans (S) uttalande om att medborgare måste ta eget ansvar gällande kriminalitet har skapat en hel del debatt.

Vissa tycker att han har fel medan andra väljer det att tolka det som att han åtminstone ”gör någonting” och tycker att det är uppfriskande med en politiker som kräver att medborgarna drar sitt strå till stacken.

Det som kan provocera mig med hans beskrivning, och som borde provocera många som bor i utsatta områden där det finns arbetslöshet, kriminalitet och segregation är att Anders Ygemans uttalande signalerar att det saknas medborgare som tar ansvar och att alla dessa medborgare måste få höra från en minister att de inte borde dra en lina kokain på helgerna.

För vad Ygeman missar i sin beskrivning är att det redan finns medborgare som har tagit ansvar i flera år – i det tysta.

I nästan alla socioekonomiskt utsatta områden finns en stor grupp eldsjälar som i praktiken i sin vardag jobbar våldspreventivt. Som utan ekonomi startar rörelser och nätverk, som håller seminarier, som nattvandrar trots att de jobbat långa dagar – och som har uppmärksammat utsattheten som drabbar vissa svenska områden oavsett om medierna hittar nyhetsvärde i det. Eldsjälar och vanliga medborgare som kommer att fortsätta fokusera på det även när rubrikerna börja ebba ut, även när andra glömmer bort att dessa områden ens finns.

Han blottar en okunskap om allt arbete som görs i dessa områden och för sen vidare den okunskapen till människor som aldrig satt sin fot där men som lyssnar på Anders Ygeman.

Mer radikalt hade varit om Ygeman gav dessa medborgare ett större erkännande – om han lyfte fram alla dessa eldsjälar som faktiskt tar ansvar – och uppmanat resten av landet att inspireras av alla som kämpar hårt sina samhällen oavsett om kamerorna är där eller inte.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se