Stäng
blog-header
november 26, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Julia Wiraeus/ TT

Efter Ekots avslöjande: Vi måste prata om Sinthu

En brutalt polisingrepp på den psykiatriska avdelningen i Västerås ledde till att 28-årige ingenjören Sinthu dog.

Trots ögonvittnen som har sett polisen pressa sina knän mot Sinthus rygg, ett polisgrepp som har varit förbjudit sedan 1990-talet eftersom att det kan leda till kvävning.

Enligt den officiella obduktionen kvävdes Sinthu av sina egna spyor, och man förbigår helt att Sinthu hade stora blödningar vid ryggen. Det räckte för att chefsåklagaren skulle lägga ner polisutredningen och att de fem poliser som var med vid ingripandet går fria.

Det är här det blir konstigt.

Sveriges Radios Ekot låter nämligen tre olika rättsmedicinska experter gå igenom rättsobduktionspapprena, och de ifrågasätter att Sinthu kvävts av sina egna kräkningar. En av experterna säger att dödsorsaken inte var kräkningar i lungorna utan just tryck på ryggen, som gjorde att Sinthu inte kunde andas.

Förutom trycket mot ryggen använde poliserna hela tre burkar pepparsprej mot Sinthu. Polisen har regler för hur man använder pepparsprej och enligt bestämmelserna får man bara spreja en gång. I det här fallet la man också en plastpåse över Sinthus mun, eftersom han spottade och fräste.

Vittnen som såg polisingripandet förhördes inte. Och det förhör som man tog hänsyn till var från ett vittne som inte såg något.

Chefsåklagaren har nu bestämt sig för att titta genom fallet igen efter att Ekot uppmärksammat det och bett om intervju. Även andra medier har börjat skriva om fallet Sinthu efter P1:s dokumentär.

Senaste tiden har polisen uppmärksammats mycket när det har handlat om deras usla arbetsvillkor och dåliga löner. Och i dessa tider känns ifrågasättandet av polisens arbete som något som journalister avvaktar med, med hänsyn till deras arbetssituation.

Men trots det har en del kritik framförts, och även i tidigare uppmärksammande fall har många ifrågasatt faktumet att poliser inte utreds av en oberoende myndighet. Självklart borde det vara så man granskar poliser, för att få så objektiva utredningar som möjligt.

Det behövs också mer transparens kring hur polisens interna utredningar går till. För nu känns det som att Ekot har lyckats avslöja att poliser och chefsåklagare försöker dölja något och sopa igen sina spår. Det känns som en Hollywoodfilm där nya ledtrådar ständigt dyker upp.

Det är bara synd att verkligheten överträffar fiktionen, och att drabbade dör på riktigt.

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se