Stäng
blog-header
oktober 17, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: AP/TT

Död åt nolltoleransen

Efter nästan sju år har man bestämt sig för att slopa Stockholms nolltolerans mot graffiti. Exakt som med all annan konst som inte är skapad av eliten, har graffiti förknippats med skadegörelse, kriminalitet, utanförskap och vilsna ungdomar. Det har nästan aldrig förknippats med konst.

Alla som har försökt hjälpa graffitikonsten under det borgerliga styret har bemötts med kritik och anklagelser om att man uppmuntrar skadegörelse. Med fler lagliga väggar får vi äntligen se graffitin utvecklas. Ett konstuttryck som inte anses fint nog för konstgallerierna, som ansågs vara smutsigt klotter som förstörde bilden av den fina innerstaden.

När utövare av denna konstform åkte fast fick de räkna med dyra böteslappar.

Sedan är det alltid lätt att vara efterklok. Jag, som är aktiv inom hiphopkulturen, har inte ställt upp för graffitikulturen och har inte tagit min tid att uppmärksamma nolltoleransen: hur ologisk och bakåtsträvande graffitipolicyn egentligen är. Det är något jag har dåligt samvete över, eftersom vi vanligtvis är väldigt snabba på att ställa upp i kampanjer och uppmärksamma andra frågor men aldrig riktigt har stöttat graffitin som är en del av vår egen hiphopkultur.

Men med mer tillträde till det offentliga rummet hoppas jag att vi får fler graffitiutövare och att graffitikulturen växer och blir lika stark som de andra elementen inom hiphop.

De enda svenska hiphopartisterna som verkligen stod upp för graffitikonsten och rätten för ungdomar att få uttrycka sig med spraybrukar var hiphopgruppen Looptroop Rockers. Här är några av deras bästa graffitilåtar.

Looptroop – Spray Can Stories:

Looptroop – Long arm of the law

Promoe – These walls don’t lie

Looptroop – Ambush in the night

 

Sök på Politism.se