Stäng
blog-header
april 19, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Arbetssökande på ett av Arbetsförmedlingens kontor i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Diskriminering spelar roll när invandrare söker jobb

SVT plöjer just nu genom en rad ämnen som är relevanta inför valet.

Nu har tiden kommit till arbete. En viktig fråga där man visar att den generella arbetslösheten sjunkit – men att arbetslösheten hos människor födda i andra länder fortfarande hög.

Det debatteras om arbetskraftsinvandring, nystartsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter och RUT-jobb.

Det sägs att arbetsmarknaden faktiskt skriker efter arbetskraft men att den kompetensen som kom med flyktingarna 2015 inte riktigt var det som man sökte efter. Det betyder att dessa behöver skola om sig och därefter börja söka jobb.

Sedan lyfter Aktuellt i SVT fram en käck karriärkonsult som ger ”fem tips på hur man som långtidsarbetslös får jobb”. Nummer ett är självklart ”nätverk”. Något man såklart inte har om man bara har bott här i Sverige en kort period. Även efter många år som bosatt i Sverige är det knappt att man som utlandsfödd får ett nätverk som kan leda till jobb.

Men en helt bortglömd faktor som inte undersöks det minsta i SVT:s genomgång är diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Vi vet ju att den finns. Vi har till och med ett parti vars huvudfråga är att bli av med så många som möjligt av de utlandsfödda. Det partiet är tredje störst i riksdagen.

Vi vet att diskrimineringen tar sig runt sänkta arbetsgivaravgifter och allt annat som ska ”underlätta” för dessa människor att komma ut på arbetsmarknaden. Vi får inte glömma bort hur diskriminering påverkar denna konstiga ekvation där jobb finns och jobbsökare finns men de inte hittar varandra.

Vad vi vet för lite om är hur omfattande den är. Hur mycket den påverkar.

I stället har vi karriärkonsulter som tipsar om hur man ska sälja in sig och en hel del politiker som vill sälja en så billigt som möjligt till arbetsgivare.

Sök på Politism.se