Stäng
blog-header
oktober 12, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Bilden från ett transitboende i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Det som behövs är medmänniskor

Att vara volontär är inte det minsta glamouröst på något sätt. Ett pass står man kanske bara och städar i fem timmar. Ett annat pass tröstar man människor som inte vet hur de ska klara att gå vidare. Eller som ens vet om de ska vidare.

I Botkyrka i Stockholm finns i dag ett transitboende för människor som flytt. Där tar man varje natt emot ett 30-tal personer som får mat, kläder, juridisk rådgivning och vård. Medierna har spelat en stor roll i arbetet för att uppmärksamma att transitflyktingar (alltså flyktingar som väljer att resa vidare till andra platser än Sverige) behöver vår hjälp.

Detta är dock inte ett välgörenhetsprojekt. Det är snarare ett politiskt ställningstagande.
Men nu märks också att uppmärksamheten mattats av, och tydligast blir det sett till antalet volontärer som anmäler sig. Det är ett ständigt behov av mat, kläder och hygienprodukter. Men det som behövs allra mest är medmänniskor.
Folk som ger mer av sin tid än av sina saker. Resten löser sig alltid.

Det är mentalt påfrestande att höra berättelser om flykt, att känna sig totalt maktlös, när det enda man kan erbjuda är ett mål mat och en madrass. Men vi har en tro på att alla människor ska ha rätten till ett tryggt liv. Oavsett vem man är eller vart man kommer ifrån.

Vi tror inte på legala och illegala människor.

En människa är en människa, även innan hen sökt asyl. Och alla människor ska mötas med värdighet. Det är den drivkraften som får oss att kämpa vidare.
Men det behövs som sagt hjälp. Att anmäla sig är enkelt. Gå in på sidan för Flyktingvolontärer Botkyrka och skriv in dig på volontärschemat (och du som inte bor i närheten av Stockholm kan följa vårt arbete där).

Sök på Politism.se