Stäng
blog-header
december 22, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Claudio Bresciani/TT

Det räcker inte att bli arg över hårda ord – bemöt kraven på åtgärder

Politiker och lokalpolis kritiserar nu manifestationen mot våld i Järvaområdet som gick under namnet ”Förorten mot våld”. I ett av talen under manifestationen har politiker tydligen kallats för bland annat ”smuts”, ”Djävulens anhang” och andra blev kallade ”husblattar”. En riksdagspolitiker har nu anmält en talare för förtal och både lokalpoliser och politiker är arga över den ”hårda tonen”.

Men är någon förvånad över den hårda tonen? När människor i ett socialt utsatt område får chansen att tala till politiker som de upplever har struntat i dem i många år, när de låtit det gå åt skogen. Kan man då förvänta sig fina lovord?

Ordföranden för stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista, Mia Päärni (S), säger själv att hon förstår missnöjet och frustrationen mot politiker. Hon erkänner till och med att politikerna borde ha agerat för länge sedan. Det är bra.

Jag förstår att ingen gillar att kallas för fula ord, och att det inte hjälper någon, men man måste också förstå att det inte kommer från ingenstans. Om det finns ett politikerförakt och en ilska, vad beror det på?

När det har skett 22 mord på mindre än två år i Järvaområdet, då måste man i första hand vara självkritisk – även om enskilda uttrycker sig dumt.

Risken är att man nu fortsätter göra misstag: Politiker och lokalpolis reagerar främst på den hårda tonen – men bemöter inte de krav på åtgärder som nätverket Förorten mot våld har tagit fram, eller fokuserar på de tragiska levnadsvillkor som ungdomar växer upp i och som leder till att många hamnar i brott.

Vill ni få lovord och eloge från Järvabor? Börja jobba med dem, och ta medborgarinitiativet på allvar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se