Stäng
blog-header
juni 19, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Hasse Holmberg/TT

Det här är verkligen ingen ”trevlig kväll”

I går la Botkyrkapolisen upp en Facebookstatus där de är med och utför en så kallad inre gränskontroll. Det liknar det som startade för några år sedan med rasprofileringsprojektet som kallades ”REVA” och är fortfarande högst levande.

Kontrollerna skedde i Alby och Hallunda. Två områden i norra Botkyrka som länge varit socioekonomiskt utsatta. I inlägget redovisar de stolt hur många de tagit fast för plankning – och för att vistas i landet ”illegalt”. De avslutar inlägget med ett ”trevlig kväll!” som att deras insats handlat om en trevlig fikastund.

Jag vet att detta inte är unikt. Polisnärvaro hos SL har varit normalt, i alla fall om man bor i Stockholms förorter. Och då pratar jag inte om Lidingö. Inte för att Lidingöbor inte plankar, för det gör de också. Men övre medelklassens plankande kan man uppenbarligen se mellan fingrarna med. Någon uppdatering om ”trevlig kväll!” när man jagar rika skattesmitare i finare områden lär vi inte heller få se.

Det som är obehagligt i det här Facebookinlägget, och som många kommenterat, är arrogansen som visas upp inför de som omhändertas. Det är en sak att polisen gör ett jobb. Men de som omhändertas för att utvisas är inte brottslingar. Det är vanliga människor som är på väg till jobbet. Som plötsligt försvinner och saknas av vänner och bekanta i Sverige. Därför skrämmer det mig hur vardagligt det beskrivs när en människas liv kanske förstörs för att hen skickas ut ur landet. Det är verkligen ingen ”trevlig kväll”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se