Stäng
blog-header
oktober 16, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Terrordådet i Mogadishu dödade minst 276 personer och är det värsta i landets historia. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Det här är vår närhetsprincip – och vi är många

Närhetsprincipen är inte statisk.

Det bevisas genom den stora uppmärksamhet som terrordådet i Mogadishu i Somalia har fått. Åtminstone av människor i sociala medier. Det visar att den somaliska diasporan i Sverige är stor.

Jag tänker på det när man pratar om närhetsprincipen, då har det varit för att man är selektiv med sin sorg. Inte alla människor förtjänar en hashtag. Inte alla människor förtjänar livesändningar, informationsflöde och uppföljningar.

Somalia har varit ett sånt land. Det har inte varit Europa. Inte heller Thailand eller USA eller något annat land som vi svenskar generellt älskar, förhåller oss till och har en relation till.

Men nu har den somaliska diasporan och människor som är nära den uppmärksammat den själva. Det här är vår närhetsprincip – och vi är många. Medierna har inte varit sådär när det gäller att uppmärksamma det som hänt. En del har varit bra. Eller, åtminstone bättre än vad man varit förr. Tidigare skulle detta oftast bara bli en notis.

Men vi har uppenbarligen fortfarande en väldigt lång väg att gå. I SVT:s rapportering presenterades till exempel Somalias president som ”räddningsarbetare”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se