Stäng
blog-header
juni 11, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Rinkeby. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det går bättre i dag – så varför längtar så många tillbaka?

Det är sällan man läser positiva nyheter om utsatta områden. Både medierna och valkampanjerna utmålar orten som en plats där det bara råder otrygghet, hög kriminalitet, arbetslöshet, lågt valdeltagande, segregation och dödsskjutningar. Alla partier vill ha hårda tag i orten. Allt verkar vara åt helvete med orten.
Men SCB:s senaste statistiska genomgång av just arbetslöshet, inkomster och annat visar en helt annan bild än den vi är vana vid.

Det blir tydligt att vi är på väg åt rätt håll. Man ser bland annat att andelen förvärvsarbetande bland utrikesfödda i stadsdelen Rinkeby har ökat från 29 procent 1997 till 49 procent 2015. Andelen öppet arbetslösa har gått ner från 18 procent till 15 procent. Ändå verkar så många tycka att det var bättre 1997.

Behovet av försörjningsstöd har minskat medan inkomsterna har ökat. Fler studerar och fler jobbar. I andra områden som också beskrivs som ”särskilt utsatta” ser man samma utveckling.

Men skulle något parti i dag våga fokusera på denna positiva utveckling i orten? Skulle något parti våga säga att reformer för att få ut fler i arbete och utbildning har fungerat bättre än hårdare tag?

Vi har fokuserat så mycket på kriminella att vi har glömt bort vanligt folk i orten, som sakta men säkert tar sig upp och är med och bygger det svenska samhället.

Det är just nu mer kontroversiellt att visa ett Sverige som går åt rätt håll än ett Sverige som är på väg mot kollaps.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se