Stäng
blog-header
september 5, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Det kan skilja tiotals år i livslängd mellan de som bor på en station och de som bor på en annan. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den verkligt farliga separatismen

Återigen har det blivit diskussion om människor som rasifieras och om behovet av separatistiska forum.

Både vänstern som högern har kritiserat detta för att man tycker att det ”splittrar” antirasismen – och väldigt snabbt har man glömt bort att det funnits behov av separatistiska forum i alla tider. Ett av de tydligaste exemplen är inom feminismen.

Jag kan delvis hålla med kritikerna – för jag ser också problem med separatism. Dock inte samma som har diskuterats. För att stigmatiserade grupper väljer att tala för sig själva och stärka sig själva ser jag knappast som något stort samhällsproblem. Den separatism jag oroar mig främst är den som påverkar hela samhället.

Den separatism som skapar 18 års skillnad i livslängd, den separatism som kan vara avgörande för om du får ett jobb eller en bostad, den separatism som gör att vissa får sämre vård, sämre skola och sämre hälsa. Den separatism som ger vissa grupper sämre förutsättningar i livet. Den separatism som har gjort Stockholm till en av Europas mest segregerade städer.

När vi känner till all denna separatism och hur den slår mot människor kan man ställa sig frågan hur farligt det är med en separatistisk dejtinggrupp där Ivar Arpi inte är ett alternativ?

Sök på Politism.se