Stäng
blog-header
september 7, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
En skola på Östermalm – ett av Stockholms mest segregerade områden. Foto: Anders Wiklund / TT

Den svenska medelklassen måste bryta segregationen

Utomeuropeiska låginkomsttagare är mest drabbade av segregation och hög arbetslöshet. Men en segregation vi sällan diskuterar är den självvalda segregationen.

Etniska svenskar mitt i livet har makten att välja var de ska bo. Och vad skriker segregation mer än ett helt homogent område? Homogent i hudfärg, etnicitet och klass. Men ändå verkar högerskribenter och högerpolitiker tro att lösningen på segregationsproblemen är att omfamna ”svenska värderingar” och svensk kultur.

Det är befängt att tro att svenska värderingar och svensk kultur skulle innebära att den utomeuropeiska skulle få bättre möjligheter att välja bostad i svenska medelklassområden.

Det handlar inte om att anamma en särskild sorts värderingar. Det är en kostnadsfråga.

Det handlar i första hand om ekonomi – men också om rasism. Forskningen visar att du som har utländsk bakgrund har större risk att diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden – och du har större risk att misstänkas för brott.

De flesta som flyttar till Sverige gör det för tryggheten. Och de flesta personer i Sverige med utländsk bakgrund strävar efter samma möjligheter till ekonomisk och social trygghet som de flesta etniska svenskar. Det är en allmänmänsklig strävan – men alla ges inte samma chans. För forskningen visar också att etniska svenskar börjar flytta när det är mer än 3-4 procent utomeuropeiska invandrare som flyttat in i ett område.

Så frågan är hur det här kravet på integration ska gå till när vita flyttar så fort tillräckligt många bruna människor kommer in i området. Att få detta att handla om ”svenska värderingar” som huvudfaktor bakom segregationen är att flytta fokus från majoritetsbefolkningens rasism till de så kallade invandrarnas föreställda underskott av svenskhet.

Det är ett oärligt sätt att beskylla samhällets mest marginaliserade grupper för den utsatta situation de befinner sig i.

I ett sådant resonemang saknas maktanalysen och det gör argumentationen väldigt missvisande, dum och fördomsfull. Kanske måste den svenska kulturen och de svenska värderingarna i stället förändras. Bort från intoleransen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se