Stäng
blog-header
november 6, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Aktivister och andra samlades utanför en av regeringsbyggnaderna för att få besked om vem som tar över – i väntan på val – efter Compaoré. Foto: Theo Renaut/AP/TT

Den svarta våren är här

En revolution håller på att ske i Burkina Faso. Landets president, som tog makten vid en statskupp år 1987, är en av de längst sittande presidenterna på kontinenten Afrika.

Oroligheterna började när presidenten Blaise Compaoré försökte ändra på grundlagen så han återigen skulle kunna ställa upp som kandidat och bli omvald som president – trots att han har redan suttit av sina mandatperioder.

Detta ledde till stora protester. Oppositionen och många ungdomar och studenter tog till gatan och snart stod tiotusentals människor utanför parlamentet och krävde Compaorés avgång.

Militären tog till slut makten från Compaoré som nu är på landsflykt. Militären styr övergångsregeringen som ska styra landet tills det är nyval nästa år.

Oppositionen som leder protesterna i Burkina Faso har jämfört sin revolution med den arabiska våren.

Och likheter finns. Bland annat vad gäller missnöjet med regimen, och även hur man har organiserat protesterna, påminner om arabiska våren. Ungefär 60 procent av Burkina Fasos invånare är under 25 år och efter ha spenderat en livstid under Compaorés styre har de fått nog. Afrikanska aktivister kallar det för ”den svarta våren” (Black spring) och hoppas att Burkina Faso ska inspirera andra unga aktivister i Afrika.

Försöker du ta reda på vad som sker i Burkina Faso via svensk media får du inget mer än en notis om att det är ”oroligheter” i landet. Du kommer inte hitta särskilt många svenska nyhetsartiklar med rubriker om ”revolution i Burkina Faso” eller ”Svarta våren är här”. Du kommer inte heller hitta särskilt många svenska reportage som försöker förklara det missnöje som lett fram till revolutionen och varför det har inte brutit ut något inbördeskrig. Du kommer få svårt att få en bild av hur unikt det här är för Afrika.

I stället får du samma gamla tugg (möjligen med undantag för en del SVT-reportage). Det är oroligheter, det är militärkupp, det är krig, det är misär. Du får inte se bilden av ungdomar som vill ha en bättre framtid, ungdomar som vill bestämma över sina egna öden, du ser inte bilden av afrikanska aktivister som organiserar sig, du får inte se bilden av ett annat Afrika än det du är van vid. De bilder du alltid sett går igen.

Men tack vare internet kan du hitta fler och mer nyanserade artiklar i utländska medier som förklarar vad som sker i Burkina Faso och hur det kommer inspirera andra afrikanska aktivister.

Financial Times hör till dem som redan publicerat en artikel om ”Svarta våren” och hur det kommer ruska om de afrikanska ledarna.

Det är dags för svenska medier att skärpa upp sig och ge oss svenskar en mer nyanserad bild av det som händer i Burkina Faso och Afrika. Ge oss mer än notiser, berättelser från Afrika behöver inte bara vara Faddergalan eller Micke Persbrandt och Liza Marklund som står och klappar på svältande barn.

Sök på Politism.se