Stäng
blog-header
mars 1, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen. Foto: Björn Lindgren/TT

Den danska skräckpolitiken finns redan i Sverige

Dansk politik har skapat rubriker på sistone.

Först var det danska Socialdemokraterna som ville avskaffa möjligheten till att söka asyl i Danmark. Stefan Löfven (S) gick snabbt ut och sa att svenska Socialdemokraterna inte kommer att gå samma väg. Men ändå finns rädslan att Sverige ska inspireras av danska S. Vi märker redan nu att Socialdemokraterna använder en allt hårdare retorik, som när finansministern Magdalena Andersson (S) för några dagar sen sa att vi ska inte ha ”svängdörrar” in till Sverige. De skryter om att de har stramat åt migrationspolitiken och uppmanar asylsökande att inte komma till Sverige. Rädslan finns därför att Socialdemokraterna kommer snegla på den danska vägen.

Nu i dagarna kom också den danska (borgerligt ledda) regeringen med sitt så kallade ”Gettopaket”. En del av förslaget i ”Gettopaketet” är att vissa typer av brott ska straffas dubbelt upp i utsatta områden i Danmark. Man har inte slagit fast vilka typer av brott som ska straffas dubbelt så hårt – men det lutar åt att det kan vara vandalisering, stölder och hot.

Kritik finns, Birgitte Arent Eriksson som är advokat och verksam i tankesmedjan Justitia är en av de som reagerar mot förslaget. Hennes kritik är uppenbar, logisk och enkel: I en rättsstat ska alla vara lika inför lagen, oavsett var man bor.

Här i Sverige tävlar de stora partierna inför valet om vem som kan vara hårdast mot kriminalitet i utsatta områden och rädslan jag känner är att våra svenska politiker kommer att fortsätta snegla mot våra grannländer, som så många gånger förut.

Redan 2005 publicerades en forskningsrapport, som SvD skrev om, som visar att utrikesfödda i Sverige döms hårdare i rätten. De anmäls oftare, utreds noggrannare, fälls och döms hårdare.

En annan granskning av domstolarna, som SR:s ”Kaliber” gjorde, visade att i våra tre största städer döms utrikesfödda hårdare för brott som till exempel rattfylla.

Granskningen visade att 53 procent av personer med utländsk bakgrund döms till fängelse för brottet jämfört med 34 procent av svenskar som inte har utländsk bakgrund, när det handlar om grov rattfylla. Man döms även hårdare trots att etniska svenskar i genomsnitt hade högre promillehalt i blodet och förekom oftare i brottsregistret.

Så det danska förslaget är på sätt och vis redan verklighet i Sverige. Utrikesfödda döms hårdare och det är inte ens någon nyhet. Kanske det är alltså tvärtom – att vårt grannland Danmark inspireras av oss.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se