Stäng
blog-header
november 11, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Tomas Oneborg/TT

De vill att bostadsbolagen jagar papperslösa bland medborgarna

I Blekinge har flera kommunala bostadsbolag fått mejl från polisen där man ber bovärdar och hyresvärdar att agera som ögon och öron åt polisen för att hitta papperslösa. Bland annat vill man att hyresvärdar ska informera polisen om man har “upplevt” att det vistats fler personer än vad som är skrivna.

Det här låter mer som en handling från en dystopisk framtidsfilm där Sverige har blivit en polisstat, där vanliga människor gör polisiärt arbete och ständigt misstänkliggör varandra. En stat där vissa grupper måste gömma sig inte bara från myndigheter – utan också från vanliga medborgare, från sina medmänniskor.

Som tur är har vissa bostadsbolag i Blekinge gått ut med kritik – till exempel Olofstömshus – och sagt att de inte kommer hjälpa polisen. Deras uppgift är att vara en trygg hyresvärd och de kommer inte gå ut och säga vilka människor som finns i en lägenhet.

Från polisens sida säger man som vanligt att man följer politiska direktiv från regeringen, som vill se ett kraftigt ökat antal verkställningar och utvisningar. Och vill man utvisa fler ur landet då får man helt enkelt ta till sig udda metoder, tycker polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Från polisens eller regeringens sida verkar man inte bry sig om att dessa politiska direktiv kommer leda till mer isolering, stigmatisering och misstänkliggöranden av grupper som redan saknar rättigheter i det här landet.

Men vem bryr sig om sånt om det ger resultat?

Uppdatering: Polisen har efter kritiken bestämt sig för att inte be fler bostadsbolag att agera angivare. 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se