Stäng
blog-header
augusti 23, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: isabell Höjman/TT

De tillåter att rasisterna utnyttjar deras betallösningar

Tidningen Flamman har granskat ekonomin bakom de högerextrema organisationerna Alternativ för Sverige och Nordisk alternativhöger. För precis som alla andra organisationer så måste de ha en budget för att gå runt. Flygblad kostar, hemsidor kostar, allt kostar.

För att just dessa organisationer ska gå runt så tigger de pengar från sympatisörer som gärna sponsrar deras sak. Och där finns en mellanhand som man kan trycka på.

Som Flamman skriver har den mellanhanden – Stripe – tidigare stoppat transaktioner för en fransk högerextrem organisation vid namn Generation Identitaire. När vi nu vet att det kunnat göras förr så finns det väl ingen anledning att sitta tyst när en möjlighet att strypa tillgångarna till rasisternas aktiviteter finns.

Stripe och Swish säger att de har användarvillkor som man som användare måste skriva under på. Att pengarna går till rasistisk verksamhet, och till grupper kopplade till lagbrott, borde väl ändå inte vara förenligt med deras användarvillkor. Men när de får frågan så skjuter de ifrån sig ansvaret.

Men det är nog skillnad på att sponsra extremister och sponsra extremister. För jag undrar hur snabbt dessa konton skulle stängas ner om det gällde muslimska extremisters konton.

När de nu med en så enkel åtgärd kan göra att pengaflödet till högerextremisterna stryps, åtminstone lite, varför gör de inte det?

Sök på Politism.se