Stäng
blog-header
januari 20, 2014
Mohammed Ryback, bloggare

De pratar om muslimerna – inte med

”Från Timbros sida är vi kritiska till identitetspolitik; den falska föreställning att en individ kan göra anspråk på att representera ett kollektiv.”
Så sa Timbros Andreas Johansson Heinö till Aftonbladet om det panelsamtal om muslimer de anordnar nästa vecka med rubriken ”Vem representerar Sveriges muslimska väljare?”.

Det är inte ovanligt att grupper som identifieras med varandra utifrån kön, ålder, klasstillhörighet, religiös- eller ideologisk åskådning går samman för att organisera sig politiskt. Det är inte konstigare än att politiska företrädare besöker de samhällsgrupper för att ta itu med samhällsfrågor som berör dem.

Alla människor ska kunna ta plats i det offentliga samtalet på lika villkor. När muslimer organiserar sig på samma sätt ska man inte sätta käppar i hjulet för det. Det är egentligen inte mer konstigt än att företagare organiserar sig tillsammans – även fast de är olika finns områden där de har samma intressen.

Sen är det förstås en lögn att just de här vita männen i panelen är de enda eller mest kompetenta. Vem kan beskriva muslimers situation i Sverige bättre än muslimer själva?

Hela tanken bygger på att rasifierade människor inte kan ha några gemensamma intressen alls, till exempel muslimer eller ”afrosvenskar”. Det stämmer förstås inte. Särskilt inte i ett samhälle där rasism, diskriminering och fördomar påverkar samhället.

Sen kan det blir problem när man organiserar sig så också, eftersom det kan begränsa en sakpolitiskt. Men glöm inte att alla de som har vithetsprivilegier har chansen att bedriva identitetspolitiska projekt utan att någon tycker att de är något annat än universella. Det är när någon annan gör det som det uppfattas som farligt, skadligt eller dåligt.

Sök på Politism.se