Stäng
blog-header
juli 2, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De köper sina barn en bra skolgång – på bekostnad av andra barn

Den eftertraktade skolan Campus Manilla i Stockholm har varit i nyheterna de senaste dagarna. Det är en skola där barnen till Sveriges yppersta elit går. Över 8 000 barn står i kö till skolan som kronprinsessan Victoria har valt för sitt barn Estelle att gå på. Det finns 48 platser i skolan att fylla och Sveriges elit slåss för att just deras barn ska få plats.

Under flyktingkrisen tog regeringen fram en ny lagstiftning, en så kallad flyktingkvot. En lag som ska garantera att flyktingbarn får plats i en skola. Och skolan som tar emot en nyanländ elev får i sin tur bidrag för flyktingbarnet.

Campus Manilla har utnyttjat denna flyktingkvot för att låta rika mångmiljonärer gå före i kön.

Platser som skulle gå till nyanlända barn går i stället till rikemansbarn.

Jag blir arg av att se att detta kan hända i Sverige. Ett land som har kämpat för att en bra skolgång inte ska vara en klassfråga, för att alla ska ha rätt till bra skola och utbildning. Även flyktingbarn.

Jag blir arg över att en lagstiftning som är till särskilt för de barn som har flytt krig och konflikter, som ska hjälpa dem i en utsatt situation att få en bättre start i livet, utnyttjas av människor som redan har precis allt man kan önska sig, och mer därtill.

Jag blir också arg över att vi har skolor i Sverige som inte alla har tillgång till. Där pengarna talar. Där det först och främst handlar om vilka kontakter du har. Att vi har skolor som är till bara för ”elitens elitbarn”.

Nyheten om Campus Manilla visar hur det svenska klassamhället lever än i dag i skolan. Det är extremt provocerande att få bevis på hur pengar fortfarande kan köpa allt. Inte minst en bra skolgång för dina barn, på bekostnad av andra barn med betydligt större behov.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se