Stäng
blog-header
februari 27, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Somaliska kvinnoföreningen jobbar bland annat för att få in fler kvinnor i språkundervisning i SFI. Foto: Pontus Lundahl/TT

De jobbar i det tysta för att få komma in i samhället

Jag har tidigare skrivit två texter om eldsjälar i förorten. Och jag tänker fortsätta att uppmärksamma fler av dessa eldsjälar som bedriver en viktig kamp i det tysta.

För fyra år sedan startade några somaliska kvinnor en förening, Somaliska kvinnoföreningenHalima Wagdad är grundaren som såg att det behövdes mycket stöd och hjälp för många nyanlända kvinnor i Eskilstuna.

Många blev mer eller mindre isolerade eftersom de inte kunde språket och inte hade nätverket för att ta sig ut i samhället. Föreningen har också satt upp andra mål, till exempel jobbar de för jämställdhet och välkomnar alla kvinnor – oavsett bakgrund – till föreningen.

Fyra år har gått sedan Halima startade Somaliska kvinnoföreningen i Eskilstuna och även om de fortfarande jobbar i det lilla så växer de hela tiden och börjar se tydliga resultat av sitt arbete: Till exempel har många kvinnor som är medlemmar i föreningen fått praktik, börjat jobba och börjat läsa på SFI.

Det är viktigt att belysa detta ännu en gång, att lyfta bra exempel för att komplettera den bild som dominerar medierna. En bild vi fortfarande sällan får se är alla de nyanlända som försöker göra rätt för sig, som kämpar för att ta sig in i samhället, som vill jobba och bli en produktiva medborgare i samhället. I stället fokuseras det ofta bara på hur mycket människor kostar det svenska samhället, eller att de är ett problem.

Halima Wagdad är ett av många exempel på motsatsen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se