Stäng
blog-header
maj 18, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Från Mic.com

Därför reagerar du så starkt på de här bilderna

Det finns en bildserie som just nu cirkulerar runt på internet. Den ursprungliga publiceringen av bilderna var i Oprah Winfreys egna ”O Magazine” i ett reportage som heter ”What do you see when you look at me? Real talk about race” i majnumret.

Serien består av tre bilder där man bytt på normpersonernas position. Den första föreställer en skönhetssalong där ett gäng kvinnor får sina fötter fixade. De som skrattar och njuter av pedikyren är asiatiska kvinnor. De som fixar fötterna är vita.

Den andra bilden visar en flicka som står framför en hylla full med dockor. Varenda docka hon ser är svart, hon själv är vit.

Den tredje bilden visar en överklasskvinna med sin lilla hund i knät, pratande i telefon. Hon får sitt te upphällt av hushållerskan. Överklasskvinnan är latina, hushållerskan är vit.

Dessa bilder har främst hyllats för att de på ett slagkraftigt sätt lyckats belysa ras, norm och även delvis klass på en enda bild. För det går inte att inte reagera på dessa bilder. Man ser omedelbart att det är en bild man inte är van vid. Det är någonting som är ”omvänt”.  Så normaliserad är rashierarkin.

Och det är just det som fotografen vill belysa.

Jag tycker att Oprah Winfrey och hennes gäng genom bildserien verkligen lyckats föra fram en, för en hel del människor, ”svår” diskussion med en självklar enkelhet.

Du reagerar på dessa bilder för att de inte är normativa. Och i din reaktion har du bekräftat att en rasmaktsordning finns. Det är en bra insikt kan vi fortsätta diskussionen därifrån.

Sök på Politism.se