Stäng
blog-header
september 11, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Anna Davidsson/TT

Därför fungerar inte kampanjerna i områden med lågt valdeltagande

Nu är det nästan exakt ett år tills valet.

Snart kommer alla kampanjer i områden med generellt lågt valdeltagande att kicka igång.

Stora, pampiga och högbudgeterade projekt med människor som uppmanar oss att ”ta del av demokratin” och gå och rösta. Jag har själv varit med i spektaklet, som inhyrd artist. Strax efteråt kommer granskningar visa att valdeltagandet i dessa områden inte höjts nämnvärt, trots miljonsatsningarna. Forskare skriver artiklar om att det är ett hot mot demokratin. Rasister försöker dra poäng och säger att invandrare inte vill integreras. Politiker suckar. Varför vill de inte vara med i den gemenskapen vi erbjuder dem?

Här är svaret: För att den gemenskapen bara är en dag var fjärde år.
För att vi i orten uppmanas att ta del av demokratin endast en dag var fjärde år.
För att under alla andra dagar däremellan är vi fortfarande diskriminerade på arbets- och bostadsmarknaden, har sämre hälsa, dör tidigare, har sämre skolor och våra ungdomar skjuts till döds på gatan utan att någon verkar höja på ögonbrynen.

Och vi skriker efter uppmärksamheten. Och efter demokratin, att våra röster ska höras och våra behov också ska tas på allvar. Vi engagerar oss själva istället. Gör egna protester, skapar egna läxhjälpsgrupper, gör egna nattvandringar. Men vi får vänta.

Till en dag var fjärde år då vi får ta del av demokratin.

Hur tror du valdeltagandet ska se ut egentligen?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se