Stäng
blog-header
februari 19, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Protester som "Black lives matter" har satt diskussionen om rasism i centrum i USA igen. Foto: Aaron Lavinsky/AP/TT

Därför behöver Sverige en egen Black History Month

I USA är februari Black History Month. För er som inte vad Black History Month (BHM) är så är det ett årlig återkommande sätt att i USA, Kanada och Storbritannien uppmärksamma minnet av viktiga personer och händelser i historien om den afrikanska diasporan.

Det firas årligen i USA och Kanada i februari och i Storbritannien i oktober.

Diskussionen i USA i år har bland annat handlat om behovet att förnya BHM eftersom fokus har varit främst på personer som levde för 40, 60 eller 100 år sedan. Man känner att dagens svarta ungdomar behöver ledare de kan relatera till i dag och att ämnen under BHM ska upplysa om den tid vi lever i nu. Nya proteströrelser som ”Black lives matter” och aktivism som har vuxit fram i USA de senaste åren borde inkluderas inom BHM. Det är tack vare protesterna som rasismen är ett stort samtalsämne i USA igen.

BHM fick mig att tänka på Sverige och undra varför vi inte har något liknande inom svensk skola? Medan man i USA diskuterar att förnya är vi inte ens på ruta ett här i Sverige. Här är det i stället fortfarande kontroversiellt att skolor ger ledigt under det muslimska eid-firandet.

Jag tänker på min egen skolundervisning och försöker hitta något som kan likna BHM i Sverige, men det blir helt tomt i skallen.

Jag kan nästan ingenting om de olika minoriteter som bor i Sverige. Till exempel är samernas historia. Visst man fick läsa lite på historielektionerna om hur förtryckta samerna var men om du skulle be mig nämna en stor samisk ledare eller aktivist som kämpat för samernas sak hade jag blivit tyst.

Samma gäller många andra minoritetsgrupper i Sverige. Hur mycket vet vi om varandras historier, traditioner, om viktiga personer och händelser, som påverkat svenska minoriteters diaspora?

Hur mycket skulle inte en motsvarighet till BHM hjälpa till att upplysa om svenska minoriteter och deras historia?

I en tid i Sverige och Europa när islamofobi, antisemitism, rasism och högerextrema partier är på frammarsch är det mer än nödvändigt att Sverige skapar en egen version av Black History Month.

Sök på Politism.se