Stäng
blog-header
juni 2, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Flygbild över DN-skrapan vid Rålambsvägen i Marieberg. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Columbusjournalistiken är tyvärr här för att stanna

En ny studie som kartlägger var journalister bor släpptes i går.

Och icke-chockerande nog så bor de flesta journalisterna i storstäderna som Stockholm, Göteborg och Malmö – och de bor inte i invandrartäta områden. Hur sjukt är det att nästan hälften av Sveriges journalister bor i Stockholms län och en tredjedel bor i Stockholms stad?

Studien visar också att det finns elva ”journalisttomma” kommuner där det inte finns någon yrkesverksam journalist bosatt. Ett problem med detta är att man får en väldigt onyanserad skildring.

Jag kommer ihåg för några år sedan att vi hade en liknande diskussion när en liknande studie hade kartlagt var journalisterna bor. Och det var exakt samma kritik då, att det blir en onyanserad skildring av förorterna och av småorterna ute i Sverige.

I den nya studien rekommenderar man att försöka rekrytera bredare och försöka hitta journalister som bor utanför Stockholms stad. Det får mig att undra vad som hände med den förra studiens rekommendationer? Och hur mycket har ändrats? Vad är sannolikheten att stora mediehus tar åt sig kritiken nu när de inte gjorde det för några år sedan?

Den här studien visar bara att ingenting förändrats sedan förra studien och att ingenting tyder på att åtgärder kommer vidtas för öka kvaliteten på journalistiken genom bredare rekrytering.

I stället får vi färre och färre medier ute i småstäderna, och en journalistik med färre perspektiv – men mer exotisering av landsbygd och förort. Kanske ser det bättre ut i nästa studie, om några år. Men jag tror att Columbusjournalistiken tyvärr är här för att stanna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se