Stäng
blog-header
april 24, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Elise Amendola/AP/TT

Chockmetoden som minskade våldsbrotten med 40 procent

De senaste tio åren har grov misshandel och våldsbrott minskat kraftigt i Stockholms innerstad, meddelar polisen.

Antalet våldsbrott har gått ner från 5 400 till 3 100 under det senaste decenniet. Det är en minskning på nästan 40 procent.

Så hur har man då gått till väga för att minska våldet i Stockholms innerstad så mycket?

Tro det eller ej – man har inte lyckats genom att använda tuffare retorik. Man har inte lyckats genom att diskutera hårdare tag mot individer. Inte heller verkar fler övervakningskameror ha varit lösningen för att motarbeta våldet i innerstaden.

Politikerna har inte heller stigmatiserat och skuldbelagt Stockholms innerstad eller buntat ihop och bestraffat områdets invånare kollektivt. Man har inte ens hotat med att sätta in militären för att stoppa våldet. Ingen har löst problemet genom att säga att Stockholms innerstad är ett parallellsamhälle med egna lagar, där våld på helgnätterna tycks accepteras kulturellt.

Nej. Det som har gett effekt, enligt polisens egna studier, är arbetet med ansvarsfull alkoholservering. Förebyggande arbete. Utbildning för restauranganställda. En långsiktig strategi för ansvarsfull alkoholservering vid studentskivor.

Ingen politisk retorik och inga tuffa poliser med förstärkningsvapen. Bara ett vanligt tråkigt vardagsarbete, vanliga tråkiga kontroller, vanlig personal som ser till att reglerna följs. Så åstadkommer man tydligen verklig förändring.

Sök på Politism.se