Stäng
blog-header
november 13, 2013
Mohammed Ryback, bloggare
Carlito. Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Carlito: Vem är lämpligare att definiera rasism?

Texten nedan är ett gästinlägg från Carlito.

Under SVT Debatt i förra veckan diskuterades hur man ska kategorisera Sverigedemokraterna. Jag var en av de inbjudna debattörerna. Är SD ett rasistiskt parti som värdesätter människor olika beroende på härkomst och religionstillhörighet? Eller ska de enbart ses som ett nationalistiskt parti som värnar om Sveriges kultur och tradition?

Om man får tro en annan av de inbjudna, Per Gudmundson, ledarskribent på SvD, är Sverigedemokraterna inte ens främlingsfientliga. Han anser att det är ett orättvist epitet för partiet.

Sverigedemokraterna har nämligen ersatt partiets gamla logga, den militanta brinnande flamman från tiden som BSS (Bevara Sverige svenskt) med en oskyldig blåsippa. De har bytt ut bombarjackor och kängor mot kostym och glasögon, de talar inte längre öppet om raser.

De har maskerat och uppdaterat rasismen med nya ord och retoriken låter näst intill oförarglig.

Rasismen lever dock i allra högsta grad och används fortfarande i syfte att diskriminera och förtrycka människor man anser tillhöra de lägre stående folken och kulturerna.

Orden har ändrats men förtrycket är detsamma. Därför märker de människor som utsätts för förtrycket ingen skillnad på ”rasism” och ”främlingsfientlighet”. Det svider exakt lika mycket och har exakt samma förödande konsekvenser. Samtidigt som de människor som varken har eller kommer att utsättas för förtrycket verkar vara de enda som bryr sig om att särskilja begreppen ”rasism” och ”främlingsfientlighet”. Att de skulle vara helt olika saker.

Jag tänker såhär: Om lokalen i SVT Debatt i torsdags hade varit full av icke-vita svenskar, istället för så kallade etniska svenskar, hade vi inte ödslat tid på att debattera huruvida SD är rasistiska eller inte.

Vi hade istället utifrån deras partipolitik, handlingar och uttalanden utgått ifrån att de är det.

Många SD-sympatisörer har efter debatten frågat varför jag var inbjuden, och ifrågasatt vilken expertis jag sitter på i ämnet. På det svarar jag med en motfråga: Vem är lämpligare att definiera vad som är rasism och dra gränsen för diskriminering om inte den som själv har utsatts för det?

Bara för att vi har slutat att tala om raser betyder det inte att rasismen har försvunnit. Vi har fortfarande ett rasistiskt parti i riksdagen och det är något jag som svensk både skäms och oroar mig över.

/Carlito

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se