Stäng
blog-header
februari 17, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
En av de medverkande i filmen från UCLA School of law. Foto: Youtube

Bristen på representation syns överallt

Häromdagen fick jag se en youtube-video som handlar om svarta studenter som pluggar juridik på UCLA School of law. Av 1 100 elever var bara 33 svarta, ungefär 3 procent. I en känslomässig video har man samlat berättelser kring deras erfarenheter av att vara just så få elever med en annan hudfärg.
– Jag är så trött att vara på skolan varje dag och behöva ursäkta min grundläggande mänsklighet för andra studenter. Jag känner mig hela tiden utanför. Det känns inte ens som att jag på min egen skola kan fokusera på att bara vara student, säger en ung kvinna i videon som bland andra Huffington Post uppmärksammat.
– Det är en konstant press. Jag behöver ständigt tänka över det jag säger och hur det kan tolkas av andra, för i slutändan ses jag som en representant för alla svarta.

Man skulle kanske kunna tro att den här problematiken är unik just för UCLA – eller USA för den delen – men jag har sett och hört för många liknande historier här i Sverige. Jag kan själv intyga om hur jobbigt det är att vistas i rum som sägs vara till för en – men som när man väl är där får en att känna sig antingen osynlig eller uttittad. Och tro mig, jag har hört andras berättelser.

Jag har en vän som jobbat på radio som hela tiden fick kämpa för att bara vara sig själv. Man kommenterade hennes utseende, hennes sätt att prata, valet av hennes gäster. För att hon inte passade in i normen.

Jag har en annan vän som jobbar inom en myndighet och som är religiös. Han vågar inte gå iväg och be på lunchrasten och tvingas därför kompromissa med sin religion. Han brukar komma med dåliga ursäkter om varför han inte kan hänga med på after work för att han är rädd för folks blickar och kommentarer när han berättar att han valt bort alkohol.

När jag såg den här videon så tänkte jag på vad som skulle hända om det gjordes en film om varje plats där representationsbristen är ett faktum. I syfte att medvetandegöra samhället. Hur många videos hade det blivit till slut? I hur många sammanhang tvingas de som inte tillhör normen att känna sig utstirrade eller osynliggjorda?

Bristen på representation begränsar sig inte till just universiteten. Den finns i alla myndigheter, på alla redaktioner, inom alla förbund och i alla ledningar.

Sök på Politism.se