Stäng
blog-header
september 29, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Pippi. Foto: Jan Collssiöö / SCANPIX

Bra att rasismen klipps bort från Pippi Långstrump

I nyutgåvan av Pippi Långstrump har SVT klippt om scener som kan uppfattas som stötande. Man har valt att klippa om scenen där Pippi refererar till sin far som ”negerkung” och en scen där Pippi leker ”kines”.

Bättre sent än aldrig, äntligen visar public service en tydlig markering mot rasism. En liten ändring kan göra stor skillnad för ett barns självförtroende och känsla av inkludering.

Jag var länge orolig som förälder att behöva utsätta mina barn för rasism i klassiska barnböcker.

Mina barn ska kunna relatera till huvudkaraktärer som Pippi och inte känna att hon utmålar dem som ”de andra”. Jag ser inte det kontroversiella med att ta bort rasistiska uttalanden i klassiska verk där målgruppen är barn.

Det är bara sunt förnuft för mig.

Vi är väldigt kritiska när det kommer till reklam som riktar sig mot barn eller produkter som påtvingar könsnormer, men ändå tvekar vi när det kommer till rasismen som riktar sig mot våra barn.

Hur många kommer skrika censur den här gången?

Hur många kommer säga till mig att jag ska hellre ska ”ta diskussionen” med mina barn i stället? Var ska jag börja i den diskussionen? Ska jag berätta om kolonialismen först? Hur exploateringen av Afrika gynnade Europa ekonomiskt och i sin tur bar med sig ideologisk ”rasism”. Ska jag berätta hur den rasismen med tiden har muterats och beblandat sig med hela samhället tills allt berörs av det, ja, till och med den här barnboken och det här barnprogrammet.

Hur många vuxna kan ens greppa rasismen och dess historia på det sättet i ett samtal med sina barn?

Vi vill gärna säga att vi är ett antirasistiskt land som inte ser hudfärg och som inte delar in folk i raser men om det ska stämma tycker jag att man borde ta ännu större steg i kampen mot rasism och i kampen för inkludering. Jag skulle gärna vilja se en nyutgåva med en svart Pippi Långstrump, icke-vit Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga eller Karlsson på taket. Det är väl inga problem? Vi är väl alla ”färgblinda” i det här landet ändå?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se