Stäng
blog-header
februari 9, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: John Shearer/Invision/AP/TT

Black lives matter lever på Grammy Awards

En av USA:s mest prestigefyllda musikgalor är Grammy Awards, som ägde rum i går. Diskussioner om nomineringar och om vilket album som verkligen förtjänade en grammis förs alltid efteråt, även den här gången.

Kanye West var nära att ”göra en Kanye” när Beck vann över Beyoncé i kategorin årets album, men bestämde sig i sista sekunden för att inte förstöra Becks tacktal som han gjorde när Taylor Swift vann för några år sen.

Det som annars uppmärksammats allra mest från årets Grammys, och som kanske är ovanligt för galan, är de politiska inslagen från Pharrell Williams och Beyoncés uppträdanden. Båda Beyoncé och Pharrell valde att hylla de svarta som har dödats av polisen och uppmärksamma ”Black lives matter”, proteströrelsen som har svept över USA efter dödsskjutningarna med ”hands up, don’t shoot”-gesten som gjordes populär av proteströrelsen.

Pharrells bakgrundsdansare hade på sig svarta luvtröjor för att hylla Trayvon Martin som dödades år 2012 av George Zimmerman.

Även legendaren Prince, kanske inte så känd för aktivism eller politiska uttalanden, blev politisk i går innan han presenterade vinnaren av Årets album och sa:
”– Albums still matter. Like books and black lives, they still matter.”

Det är intressant för mig som artist att se hur ett budskap från en proteströrelse i ett sammanhang kan ses som farligt och som uppviglande, som det beskrivits ibland i amerikanska medier. I ett annat sammanhang tas det emot på ett helt annat sätt – när man använder en annan plattform, som till exempel en musikgala.

Blir budskapet från proteströrelsen mindre provocerande och mer mottagligt när en etablerad och respekterad svart artist uttalar sig, än arga frustrerade svarta ungdomar från utsatta områden som protesterar för förändring?

Oavsett vad är det härligt att se USA:s största svarta artister använda sitt inflytande och sin makt för att påminna folket om att proteströrelsen ”Black lives matter” fortfarande är levande och högst aktuell.

Sök på Politism.se