Stäng
blog-header
oktober 31, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Statsminister Stefan Löfven tillsammans med kronprins Muhammed bin Nayef i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Foto: Henrik Montgomery / TT

Bidrar vi till demokrati – eller stärker Sverige diktaturerna?

Statsministerns besök i Saudiarabien har fått mycket kritik.

Inte minst på grund av upplägget, som var gjort för att man ”lätt” kunde ducka kritiska frågor. Exempelvis fick medierna inte information om den kontroversiella resan i tid, regeringskansliet berättade att resan skulle göras bara ett par dagar innan avfärd. Vilket innebar att de flesta redaktionerna inte hann söka visum till Saudiarabien. Och när medierna kritiserar vår statsminister för att han tillsammans med näringslivsdirektörer besöker ett land där mänskliga rättigheter förtrycks så hoppas jag att den kritiken fortsätter även efter besöket.

För Saudiarabien är inte det enda odemokratiska landet som Sverige gör affärer med.

Sverige säljer vapen till 24 länder som anses vara diktaturer, länder som kränker mänskliga rättigheter, länder som anses vara auktoritära, som saknar demokratiska val.

Helt enkelt länder som inte anses vara fria.

Sveriges största handelspartner i Asien är Kina, ett auktoritärt land, en diktatur, och Stefan Löfven fick en hel del kritik för att han vägrade kalla Kina för ett diktatur, om ni minns.

Vi ser oss själva som ett demokratiskt land med sunda värderingar som vi gärna skryter om. Samtidigt som är vi beredda att när som helst göra affärer med länder som är diktatoriska och förtryckande. Är vi då verkligen så demokratiska som vi vill ge sken av? Bidrar vi verkligen i kampen för demokrati i andra länder?

Våra affärsrelationer bidrar ofta till att dessa länder kan fortsätta som de alltid har gjort. Och är det något jag vill se medierna granska, är det våra affärsrelationer med diktatorer och om våra affärer bidrar till mer demokrati – eller till starkare diktatoriska stater världen över.

Bakom alla ord om demokratiska värderingar, om mänskliga rättigheter, verkar de nästan aldrig spela roll när det finns pengar att tjäna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se