Stäng
blog-header
februari 8, 2016
Mohammed Ryback, bloggare

Beyoncés video är det mest politiska hittills

I helgen släppte Beyoncé en ny singel och video. Jag, som är ett mediumstort Beyoncéfan, tänkte inte särskilt mycket på det först. Men twitter verkade befinna sig i masspsykos över den nya videon, så jag ville också se den, men hade inte så höga förväntningar.

Videon är helt otrolig.

Den kan inte ses och förstås på ett rättvist sätt utan att sammanlänkas med den diskussion som pågår i USA gällande polisens brutalitet mot landets svarta medborgare.

Jag har följt vad Black Lives Matter-rörelsen i USA har gjort – och även följt Beyoncés och hennes man Jay-Z:s relation till det. Bland annat spreds uppgifter om att paret, utan att själva uppmärksamma det, ska ha löst borgenssumman för aktivister som gripits i samband med Black Lives Matter-demonstrationer.

Videons symbolik är inte svår att förstå när Beyoncé sitter på en sjunkande polisbil.

Samma sak när en liten svart kille med hoodie (likadana kläder som Trayvon Martin hade på sig när han sköts ihjäl av ordningsvakten George Zimmerman. Samma klädesplagg som bland andra Fox News Bill O’Riley påstått var en anledning till att han sköts ihjäl) dansar framför en rad med vita (de enda vita i hela videon) kravallutrustade poliser och får poliserna att räcka upp händerna i luften.

Symboliken i att en tidning visas upp med Martin Luther Kings ansikte och rubriken ”More than a dreamer”. Och graffitin på en vägg med texten ”Stop shooting us”.

Utöver denna stenhårda samhällskritik från en av världens största artister är låten mest av allt en hyllning. En hyllning till det svarta som annars ständigt ska förtryckas, tämjas, blekas och vattnas ur.

Beyoncés dotter Blue Ivy visas kaxigt och stolt upp i sitt naturliga afro, med textrader som ”I like my baby hair, with baby hair and afros, I like my negro nose with Jackson Five nostrils.” och ”You might just be a black Bill Gates in the making”.

Beyoncé har gjort årets mest politiska video hittills. Och det med stil.

Sök på Politism.se