Stäng
blog-header
juni 24, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bara en tidsfråga innan medborgargarden attackerar

Det var egentligen bara en fråga om tid innan det skulle komma förslag om att starta medborgargarden mot tiggare.

Nu visade det sig att det var en bostadsrättsförening på Kungsholmen i Stockholm som vill ta första steget. Grattis. Ni ligger rätt i tiden.

För med tanke på polisens romregister, REVA, Sverigedemokraternas affischer inför EU-valet i Stockholms tunnelbana med mera så är det egentligen inte så konstigt att människor är på medborgargardeshumör.

Ingen polis har dömts för registret, REVA fortsätter som vanligt trots massiva protester och samma sak är det med SD:s hetskampanj mot romer. Mellan raderna säger samhället till oss att det är fritt fram att gå loss på de människor som är bland de allra mest utsatta i vårt samhälle.

Det startas facebookgrupper där människor tipsar varandra om ”var tiggarna befinner sig” och att man ska ”komma och hälsa på”. Det startas instagramkonton där man fotar tiggare och kallar dem avskum.

Och tro inte att vi är unika. I hela Europa är klimatet likadant. Norge vill införa tiggeriförbud och Storbritannien funderar på att gå ur EU för att kunna stänga gränserna. En romsk pojke blev misshandlad och ligger i koma på grund av en lynchmobb i Paris. Det sprids rykten om kriminalitet, organiserade gäng och bidragsturistande. Myter om att romer egentligen är rika men låtsas vara fattiga – och i sociala medier synar man dem genom att ”avslöja” att tiggarna har mobiler.

Vare sig vi vill erkänna det för oss själva eller inte så har samhället bäddat för denna ”positiva inställning” till ett medborgargarde. Så vem skyller vi på nu?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se