Stäng
blog-header
juni 30, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Matt Dunham/AP/TT

Avståndet till etablissemanget ger oss känslan av maktlöshet

Britterna har nu folkomröstat om EU och resultatet kom kanske lite som en överraskning.

Vad som däremot inte kom som överraskning för någon var fördelningen mellan landsbygd och storstad samt mellan klasser. Om man generaliserar lite var den urbana medelklassen överväldigande positiv till ”remain” medan den traditionella arbetarklassen var negativ. Och vad beror det på?

Många analyser båda till höger och vänster anser att detta beror på globaliseringen, där arbetarklassen ofta varit förlorare. Dessutom finns en kritik mot centralisering av makt långt borta från väljare. Den som har förlorat jobbet känner sig maktlös, en utveckling som leder vissa in i destruktivitet. Det blir den enda sättet för den maktlösa att utöva makt på.

Många såg det kortsiktigt ekonomiskt destruktiva i ett utträde ur EU, men röstade ändå för Brexit.

Det här är inget unikt för britter, vi ser det överallt. I den pågående presidentvalskampanjen i USA – och här i Sverige när delar av den svenska arbetarklassen röstar på ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna. Eller i våra förorter där känslan av maktlöshet leder folk in i det destruktiva.

Jag tänker mig att den centrala faktorn i det här är makt och idén om makt.

Om man bortser från den uppenbart rasistiska delen av Brexit-kampanj så var ett centralt tema etablissemanget och avståndet till byråkraterna i Bryssel. Det är i relation till dem man känner sig maktlös. Allt fler tänker att de inte längre har något att förlora? Och då blir destruktiva lösningar mer och mer lockande.

Sök på Politism.se