Stäng
blog-header
april 16, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Ison Glasgow fotograferad bredvid sin bild i Arlandas nya "Stockholm Hall of Fame". Stockholm Hall of Fame består av 93 porträtt av framgångsrika Stockholmare som möter anländande resenärer på Arlanda flygplats. Hälften av bilderna i denna nyinvigning är nya. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Att se Ison bredvid Ingmar Bergman – för mig är det stort”

En grej jag alltid tänkt på när jag reser tillbaka till Sverige är de svenska kändisporträtten som finns i ankomsthallarna i terminal 5 och terminal 2 på Arlanda, och hur jag inte relaterar till eller identifierar mig med kändisarna.

När jag bara ser Ingrid Bergman, Greta Garbo, Per Gessle eller Lena Olin känner jag mig noll välkommen om jag ska vara ärlig. Varje gång jag gått förbi kändisporträtten som ska välkomna mig hem flyger det in tankar om elitkultur, subkultur, klass och representation. Tanken som stannar längst är att där finns ingen jag ser upp till som delar samma bakgrund som jag, som hälsar mig välkommen hem igen.

Därför blev jag riktig glad när jag i dag fick höra att Linda Pira, Ison Glasgow och Kodjo Akolors porträttbilder ska hängas upp i ankomsthallarna.

Vad nice det kommer att kännas nästa gång man flyger tillbaka till Sverige att se personer man ser upp till, som delar samma bakgrund som en själv, hälsa en välkommen hem.

Att se min broder Ison bredvid Ingmar Bergman. För mig är det stort.

Författaren och journalisten Emil Arvidson, som var med och skrev Isons självbiografi, citerade ett stycke från boken i dag på Twitter som verkligen passar denna nyhet. Det var ett stycke som handlade om Isons första reaktion när han fem år gammal landade i Sverige på Arlandas terminal 5 för första gången.

”Hade aldrig sett så många vita människor. Det kändes som de skulle göra oss illa.”

Det var en annan tid då i Sverige men jag tror den unge Isons första reaktion hade varit betydligt lugnare om det fanns någon han kunde se upp till eller relatera till hälsa honom välkommen.

Sök på Politism.se