Stäng
blog-header
december 8, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Nämen se där, är det inte den gamle rasbiologen Carl von Linné på sedlarna? Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Att rösta räcker inte

Inför det senaste valet fick jag ofta frågor om antirasism. Vem ska man rösta på? Vilket parti?

Det var många diskussioner om rasism och antirasism och man la vikten vid att vi skulle rösta bort rasismen, men det fanns aldrig långsiktiga lösningar, reformer och åtgärder mot rasism eller strukturell diskriminering. Nej, svaret var enkelt: Rösta på oss så slipper ni rasisterna. Och om ni inte röstar har ni inte rätt att klaga, vilket jag tycker är ett konstigt och provocerande argument.

Jag röstade i det senaste valet men jag trodde inte en sekund på att valet skulle förändra vår syn på rasism. Mitt svar blev oftast att det inte räcker att rösta.

Jag var mer intresserad över hur vi skulle jobba antirasistiskt efter valet, och i dag är jag mer intresserad över hur vi ska jobba antirasistiskt efter extravalet. Jag har alltid tyckt att man måste jobba med civilsamhället. Det är attityder, värderingar och normer kring rasism, antirasism, diskriminering och strukturell diskriminering som behöver ändras.

Inga lagar eller regler räcker för att motverka rasismen om den är något som vi accepterar i samhället. Det kräver långsiktigt arbete.

Sverige har en lång historia av rasism och vi har kunnat läsa om bland annat Carl von Linnés rasteorier och om Sveriges rasbiologiska institutioner. Vi har läst historier om de stackars människor som föll offer för dessa rasistiska institutioner men en sak jag har aldrig läst är hur Carl von Linnés rasteorier påverkade och påverkar svenska folket?

Hur påverkade de rasbiologiska institutionerna civilsamhället? Hur förändrade de kollektivets värderingar, normer och attityder?

Än i dag påverkas civilsamhället av den rasism som producerades för över 100 år sedan. Som jag ser det har vi faktiskt aldrig riktigt tagit tag i den delen av vår historia. Vi har alltid diskuterat de som faller offer men aldrig dem som hade makten och aldrig hur resten av samhället påverkades av rasismen.

Så försök se förbi extravalet, tänk hellre på hur vi ska jobba fem år framåt. Hur ska vi påverka civilsamhället? Hur ska vi organisera oss?

Vårt engagemang mot rasism behövs varje dag och inte bara vart fjärde år eller vid ett extra val.

Sök på Politism.se