Stäng
blog-header
februari 24, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Självständighetstorget i Kiev. Foto: Gustav Sjöholm / TT

Ariskt jihad?

Allas ögon är riktade mot Syrien och det har pratats intensivt om hur man ska stoppa svenska ungdomar från att åka ner och göra ”Jihad” i det pågående kriget.

I regeringens rapport om extremistiska grupperingar varnade man för hur dessa ”islamister” som åker ner till Syrien kan lära sig att hantera vapen och sedan komma tillbaka till Sverige och använda sig av den kunskapen för egna politiska syften här.

Man beskriver inte alla hot med samma allvar.

I den del där man skriver om högerextremister definierar man dem som ett gäng som gillar att hänga ihop och lyssna på musik, en grupp som inte har för avsikt ”att ta över statsmakten” vilket man tror att muslimerna har.

Jag kan tycka att det är lite konstigt. Det handlar ändå om högerextrema organisationer som gång på gång begår allvarliga våldsdåd. Att man underskattat dem visas också när det nu kraftsamlas i vissa högerextrema grupper som ska åka till Ukraina och delta i något slags Arisk Jihad.

Svoboda, ett högerextremistisk politiskt parti som sägs tillhöra kärnan i oppositionen, har skickat ut förfrågningar till flera europeiska nazistgrupper att delta i oroligheterna Ukraina.

Vi har alltså svenska frivilliga som redan nästa vecka planerar att resa till Ukraina för att ”stå enade med vita europeiska nationalister i annat än ord” och ”säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”.

Så medan regeringens rapport om extremister menar att nazister mest vill sitta och lyssna på musik arrangerar verklighetens nazister resor för att sluta upp med Svoboda.

Samtidigt som detta sker visar Säpo inget intresse – de är fullt upptagna med att fokusera på svenska muslimer som åker till Syrien.

Det är skillnad mellan Jihad och Jihad.

Sök på Politism.se