Stäng
blog-header
januari 21, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
En syrisk man och hans dotter, som överlevde resan över Medelhavet för några månader sedan. Nu möter de ett Europa som främst ser dem som ett problem. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Är överlevarna ett större problem än de som dör?

Månader efter att EU-länderna fattade beslut om att omfördela 160 000 flyktingar mellan sig har man bara omfördelat ungefär 300 flyktingar.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel ser inget ljus i slutet av tunneln och har mer eller mindre helt gett upp hoppet om att omfördela flyktingar mellan EU-länderna.

Under en paneldebatt om integration sa Gabriel att han inte tror det finns något hopp om att övertyga Polen. Han tror inte heller att Frankrike kommer ta emot flyktingar. Och samtidigt vill Österrike nu sätta tak för antalet asylsökande medan Slovakien försöker stoppa hela omfördelningssystemet genom att vända sig till EU-domstolen.

Det är inte svårt att förlora hoppet om lösning på EU-nivå för att hanterat flyktingkrisen.

Men vet ni vilka som fortfarande har inte gett upp? Flyktingarna. Bara i år har redan fler än 70 människor förlorat sina liv när de har försökt ta sig till Europa över Medelhavet.

Häromdagen dog en 5-årig flicka på grund av nedkylning. Den livlösa kroppen plockades upp ur Medelhavet när hennes båt kapsejsade på väg mot grekiska ön Lesbos. Det är hjärtskärande att läsa om den 5-åriga flickan och hennes öde.

Det är skrämmande att veta att hon hade räddats om EU-länderna hade enats. Vi skulle inte ens haft en kris om EU-länderna tagit sitt ansvar.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är inte döda flyktingar på Medelhavet som är problemet för politikerna i Europa. Nej, för dem är besväret framför allt alla flyktingar som överlevde.

Det är en ännu mer skrämmande tanke.

Sök på Politism.se