Stäng
blog-header
december 19, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Varför är du inte en pingvin? Foto: Anders Wiklund/TT

Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten?

Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten? Är det inte så att denna tjocka, vita gubbe trots allt ändå är väldigt exkluderande och inte passar vår utvecklade och civiliserade värld?

Jag menar, skyddshelgonet Sankt Nikolaus som jultomten grundar sig på var ju ändå turk. Så argumentet för att traditioner måste upprätthållas faller platt. För tomten vi i dag firar med är inte turk (förresten var Jesus inte vit, men det är en annan historia).

Och för de som säger att hudfärg inte spelar roll. Det gör det uppenbarligen: Förra året hade Mall of America i Minnesota en svart man utklädd till tomte. Det blev såklart total kortslutning hos rasisterna. Men initiativet blev även hyllat. Så vad man än tycker om det så var det en stor grej som uppmärksammades. Just för att normen är att jultomten aldrig har en annan hudfärg än vit, som hans skägg.

Jag ansluter mig till de som tycker att jultomten helt ska bytas ut. Mot ett djur. Förslagsvis en pingvin, precis som Aisha Harris föreslår i den här texten.

Djur har en mer ”neutral” relation till alla världens barn som firar jul. Ungefär som påskharen. Ja, varför inte? Djur är det mest neutrala jag kan tänka mig i detta. Då behöver det inte alltid vara en vit man som delar ut presenter till ungar världen över.

För de fina värderingar som kommer med jul – givmildhet och värme – ska väl inte behöva förkroppsligas hos en vit gubbe? De kan lika gärna finnas i en glad pingvin.

Sök på Politism.se