Stäng
blog-header
februari 15, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
"Ungdomsarbetare har länge jobbat i motvind, särskilt i orten. Man har lärt sig att trolla med knäna för att fixa aktiviteter och verksamheter för ungdomar i området som har fritidsgården som enda alternativ till fritid." Foto: Janerik Henriksson/TT

Äntligen prioriteras de som jobbar med våra ungdomar

På onsdagen berättade SVT om att löner för fritidsledare, fältassistenter och andra människor som jobbar med ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholm ska höjas. Det handlar om ett lönepåslag på upp emot 2 000 kronor i månaden. I inslaget hördes också kritik, som menade att det egentligen är för lite pengar, då det bara ska sträcka sig över ett halvår. Sen får man se vad som händer efter valet – och därför menar vissa att det här är valfläsk.

Jag håller verkligen med om den kritiken. Väldigt sent kom man på att man måste stötta ungdomsarbetarna. Särskilt med tanke på de senaste årens dödsskjutningar som drabbat våra orter. Men jag väljer ändå att se positivt på detta. Inte bara för lönen i sig. Utan för att det äntligen uppmärksammas att ungdomsarbetarna ska prioriteras. Att de är viktiga för sina områden och viktiga att lägga resurser på.

Ungdomsarbetare har länge jobbat i motvind, särskilt i orten. Man har lärt sig att trolla med knäna för att fixa aktiviteter och verksamheter för ungdomar i området som har fritidsgården som enda alternativ till fritid. Man har också tvingats lära sig att hantera osäkra anställningar, vilket har gjort att fritidsgårdar inte kan vila på den tryggheten den bör kunna ha, trots att relationsskapandet är den första prioriteten. Aktiviteter kommer efter.

Förhoppningsvis kan denna satsning bidra till en ny syn på vad ungdomsarbetare är och gör. För tyvärr lever vi i ett samhälle där högre lön också inger högre respekt. Vem som än vinner valet i september så hoppas jag att de har vett nog att förstå vilken magi ungdomsarbetare kan åstadkomma med lite tryggare anställningar och arbetsvillkor.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se