Stäng
blog-header
mars 22, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Adam Ihse / TT

Anmäl bostadsbolaget ”Curt Lundahl & CO”

Jag är faktiskt rätt trött på att gnälla, så i det här inlägget vill jag i stället, tillsammans med er som läser, göra något. För hur många gånger ska vi behöva läsa artiklar om att det är tio gånger svårare för en ”Mohammed” än för en ”Erik” att få bostad eller jobb?

Hur många journalister ska behöva fejka en ansökan om bostad eller jobb och berätta om det: att det fortfarande pågår faktisk diskriminering, tro det eller ej.

Bostadsbolaget Curt Lundahl & Co i Bergsjön utanför Göteborg har visat sig diskriminera potentiella hyresgäster utifrån etnisk bakgrund. I intresseanmälan får man fylla i om man är ”svensk” eller ”utländsk”, vilken nationalitet du i så fall har och hur länge du har bott i Sverige.

Läser man om förbudet mot diskriminering vid uthyrning av bostäder och lokaler kan man läsa om indirekt diskriminering.

Indirekt diskriminering sker när någon tillämpar bestämmelser, kriterier eller förfaringssätt som framstår som neutrala, men som vid en närmare granskning i praktiken missgynnar personer som tillhör någon av de grupper som skyddas av diskrimineringsgrunderna.

Så i stället för att gnälla efter ännu en granskning som visar det vi redan vet så är det kanske bättre om jag uppmanar Politisms läsare att anmäla bostadsbolaget Curt Lundahl & Co till DO (Diskrimineringsombudsmannen).

Det kan inte bara vara jag som är trött på att läsa såna här artiklar utan att något någonsin görs. Så det minsta jag kan göra är att anmäla och uppmana andra att göra samma sak.

Här anmäler ni.

Sök på Politism.se