Stäng
blog-header
juni 27, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Partiledarna talar i Almedalen. Mohammed Ryback är på plats för första gången. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Almedalen 2014: Nazister, pr-folk och en och annan blatte

På söndag börjar Almedalsveckan. Den veckan då Visby blir invaderat av politiker, lobbyister, NGO:s, myndigheter, tjänstemän, media, affärsmän, nazister, pr-folk, kulturnissar och en och annan blatte.

Jag tror faktiskt det var förra året jag började intressera mig för Almedalen för första gången.

Det var förra året upploppen och #albyärintetillsalu skedde. Det var förra året diskussioner om antirasism och vithetsnorm verkligen tog fart. I alla fall för mig.

Så när sociala medier började tjata om Almedalen som den största politiska händelse som sker i år så blev jag självklart intresserad. Man hypade upp det som en festival – fast för politiker.

Sen började kritiken komma. Almedalsveckan är för vit, Almedalsveckan är ett pr-jippo, Almedalsveckan är för de rika som har råd att åka till Gotland, Almedalsveckan är inte för oss icke-vita, rasifierade, ni vet, blattar.

Diskussioner om att starta ett alternativ ”Almedalsvecka” där frågor om icke-vitas situation i Sverige, frågor som rör förorten, antirasismen och feminismen skulle vara i fokus.

Nu har det gått ett år och Almedalsveckan närmar sig på nytt. Det är ”supervalår” och det betyder med andra ord att Almedalen kommer vara en ”Superalmedalsvecka”. Det är tydligen rekord i år med hur många som ska ”attenda” den politiska festivalen. Så var står vi ett år senare?

Diskussionerna om ett alternativt Almedalen för förorten rann ut i sanden, tyvärr. Däremot är många i mitt nätverk i år inbjudna för att medverka under Almedalsveckan. Till och med Mohammed Ali och halva Redline är inbjudna. Så såg det inte ut förra året.

Jag tror förklaringen till varför så många jag känner är inbjudna i år är tvådelad:

1. Etablerade organisationer har tagit till sig kritiken och insett att det är viktig med representation – och att de frågor som vi diskuterar bör komma upp.

2. Vi har också börjat organisera oss själva, till exempel genom att ordna egna seminarier.

Men vad är mina förväntningar? Helt ärligt, jag har NOLL förväntningar.

Det jag har hört från bekanta är att alla kommer försöka ”kuppa”, alla kommer försöka göra sin röst hörd, alla kommer ha seminarier. Så jag försöker varken vara positivt eller negativt inställd till Almedalsveckan.

En vän sa till mig att jag ska försöka se det som en semester. Gör tvärtom, sa han. Gå dit, njut, koppla av, sola om det finns sol ute, cykla runt, ta det lugnt bara. Har du en sån ”mindset” under Almedalsveckan kan jag tänka mig att alla positiva upplevelser blir hundra gånger bättre.

Det här är första gången i mitt liv jag kommer bo i en stuga en hel vecka.

Den upplevelsen ser jag fram emot också.

Sök på Politism.se