Stäng
blog-header
december 1, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Allt för Sverige i SVT. Foto: SVT

Gör ett annat ”Allt för Sverige”

Jag tittar på ett av Sveriges mest populära tv-program, Allt för Sverige. För er som inte sett programmet handlar denna realityserie om ett gäng olika amerikaner, med helt olika livsstilar och yrken. Det enda de har gemensamt är att deras förfäder utvandrat från Sverige. Som tittare får vi följa med när amerikanerna åker till Sverige för att upptäcka sina svenska rötter.

Deltagarna i programmet tycker att resan till Sverige har förändrat dem.

De har fått lära känna sig själva och sin historia. Man kan säga att resan till Sverige har fått dem att utvecklats som människor. Nu har de hittat de pusselbitar som saknades i deras liv. De har fått nya perspektiv och en ny insikt. Det är ”något obeskrivligt att dela sin härkomst med någon”, som en av deltagarna sa.

Jag känner många som är ”halvsvenskar”, oftast är de uppvuxna med sin svenska förälder och vet inte mycket om sin övriga härkomst. Även de känner att de saknar en pusselbit i deras liv.

Jag skulle vilja se SVT skapa en ny realityserie där deltagarna är svenskar som åker utomlands på jakt efter sitt ursprung. Där deltagarna ska känna att den nya kulturen blir den pusselbit de alltid letat efter.

Men frågan är hur accepterad en sådan serie skulle bli i Sverige?

För till skillnad från hur vi ser på de amerikanska deltagarna i Allt för Sverige – med stolthet över kopplingen till Sverige, trots att de levt i ett annat land i generationer, så diskuteras oftare hur svenskarna med delvis annan härkomst här bara ska ha den svenska identiteten. Talar man med stolthet om tillhörigheten till ett annat land i dag ses det ofta mer som ett problem.

Kan vi lära oss nåt av Allt för Sverige är det att det finns massor av historier värda att berätta om människors kopplingar mellan det ena och det andra landet. Vi kan se att det tillför något mer, både på kort sikt och på lång sikt.

Sök på Politism.se