Stäng
blog-header
januari 30, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Övervakningskamerorna flyttar bara på kriminaliteten. Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Alla vill impa på väljare men ingen vill lösa förortsproblem på riktigt

Förra veckan präglades av diskussioner om att man ska avstå att flyga – och om rökning på uteserveringar. Gemensamt för båda frågorna är att det väldigt mycket handlar om sånt som påverkar medelklassen, vilket gör att det blir stora frågor.

I skuggan av detta har Socialdemokraterna i Stockholms stad, med support av resterande partier, fått igenom ett förslag där 25 miljoner kronor ska läggas på väktare och kameraövervakning i socialt utsatta områden. Allt detta samtidigt som de debattflitiga satt och diskuterade om man ska få ta en cigg till sitt rödvin eller inte.

Vi har nu alltså kommit till den punkten där satsningar på övervakning slinker igenom som ingenting. Det finns inte heller motförslag på vad de 25 miljoner kronorna skulle användas till i stället för ökad bevakning och fler väktare. Ökad bevakning och fler väktare kanske på kort sikt ger en känsla av ökad trygghet – men det gör inte att sociala problem som segregation, arbetslöshet eller minskad framtidstro försvinner bara för att kameror monteras. För det krävs mer långsiktiga åtgärder.

Det som måste ifrågasättas mer när det kommer till politikernas hårda och tuffa retorik kring förorterna är att det totalt saknas ett främjandeperspektiv kring socialt utsatta områden. I stället är det en tävling som pågår mellan partier och politiker om vem som kan komma fram med dom hårdaste förslagen. Ingen är med och tävlar om vem som kan lösa problemen i grunden.

Det enda som kommer att hända är att kriminaliteten förflyttas. Den försvinner inte från området.

Jag fattar att det är valår och att alla partier vill desperat visa sig handlingskraftiga. Göra något som syns. Kameror syns. Men även efter valet kommer vi förortsbor finnas kvar. Och även efter valet kommer vi behöva förändring som är på riktigt. Det är viktigare än kortsiktiga åtgärder för att imponera på potentiella väljare.

Sök på Politism.se