Stäng
blog-header
november 13, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
"Forskarna bakom den största studien av magnet­kamera­undersökning av knä anser att metoden är ­direkt olämplig för att bestämma 18-års­gränsen." Foto: Johan Nilsson/TT

Ålderbedömningarna blir inte säkrare för att de är populära

Metoderna för ålderbedömning av ensamkommande har varit kontroversiella ända sedan de infördes. Många har varit kritiska mot metodernas osäkerheten – och andra har propagerat för att det är nödvändigt att hitta lögnare som gärna vill utnyttja systemet.

Nu har flera rättsläkare vid Rättsmedicinalverket (RMV) skrivit en debattartikel i SvD där de uttrycker skarp kritik mot metoden.

Samtliga rättsläkare vid RMV i Uppsala menar att metoderna har så allvarliga brister att de har gått samman och gemensamt bestämt sig för att avstå från att göra åldersbedömningar. Flera har även valt att säga upp sig.

I SvD skriver rättsläkarna att de nu känner en stor oro för sin yrkesheder och trovärdighet, när de olämpliga metoderna blivit standard.

Frågan är om det spelar någon roll att experter inom området kritiserar detta när själva frågan styrs av högerpopulism och politikernas vilja att visa ”hårda tag”? Gång på gång har man struntat i vilka fakta som finns och mer eller mindre krävt att dessa åldersbedömningar räknas som säkra – trots att de är osäkra.

Det känns verkligen inte som att målet är att bara hitta människor som är över 18. Om så skulle vara fallet hade man väntat tills det fanns metoder som specialisterna på området skulle känna sig säkra med och var överens om.

Nä, just nu handlar det om att man väljer att ta vilken skitmetod som helst som sanning, hur osäker den är, för att kunna ”bevisa” att människorna som kommer hit är lögnare.

Men en osäker metod är lika osäker och dålig även om en hel del politiker plötsligt vurmar för den.

Sök på Politism.se