Stäng
blog-header
november 14, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aktivisternas egna kanaler är viktiga när vi skyddar oss mot nazisterna

I helgen anordnade nazister en demonstration i Stockholm. Man lyckades samla ihop 400-600 deltagare och enligt uppgift hade nazister från andra delar av Europa åkt till Sverige för att delta i demonstrationen.

En manifestation mot nazisterna i NMR anordnades också. Därefter skulle man ha ett ”snöbollskrig mot nazisterna”, vilket kan ses som löjligt av vissa – men ey, en snöboll räknas inte som olaga vapeninnehav. Och tanken på att mula en nazist är bara för rolig.

Men mycket av lördagen påminde ändå om de gamla Salem-demonstrationerna under början av 2000-talet, där nazister från hela Europa deltog. Då hölls också stora manifestationer mot nazister, med uppmaningar från antifascister att delta, och att inte vara rädd för nazister.

När information i sociala medier på lördagen varnade om att nazisterna hängde i Gamla stan och vid helikopterplattan efter demonstrationen var det en flashback till det sena 1990-talet. Tider då man undvek Gamla stan eller totalt undvek att gå ut under Salem-demonstrationen. Man kände sig inte säker någonstans. Minnen av dagen efter-historier från vänner som råkade hoppa in en vagn full med nazister, och fega påhopp med tio nazister mot en.

Men en stor skillnad mellan då och nu är att vi har sociala medier, där man kan varna andra om var nazisterna befinner sig, hur de rör sig och hur polisen agerar. Man kan följa uppdateringar om hur manifestationen gick genom bilder och vittnesrapporter. Jag fick meddelanden med varningar och uppmaningar om att ta hand om varandra under denna konstiga lördag.

Förr kom informationen endast till de som var på plats. Men nu kan antirasisternas motstånd nå en stor massa i realtid.

Den antifascistiska rörelsen har stor nytta av de egna kanaler man byggt upp för att kommunicera.

Och när de stora medierna visar nervositet över att ens behöva skriva n-ordet (ja, nazist alltså) blir det extra viktigt att andra röster hörs från platsen  – där motståndet mot nazismen sker på riktigt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se